Sarmi
Składniki:
1 główka kapusty
1 szklanka ryżu (najlepiej biały, długoziarnisty)
1 cebula
400 gramów mielonej wieprzowiny
1 koncentrat pomidorowy (lub 1 pomidor)
olej
przyprawy: cząber, sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Usuwamy rdzeń kapusty i gotujemy główkę przez kilka minut, aż zmięknie. Na oleju należy zeszklić posiekaną cebulę, dodać mięso i dusić. Przyprawiamy, po czym dodajemy ryż i koncentrat (lub pokrojonego w kostkę pomidora).
Dusimy farsz do czasu, aż będzie częściowo ugotowany. Na kapuściane liście nakładamy farsz, zawijamy małe gołąbki. Resztę farszu wykładamy w naczyniu żaroodpornym, a gołąbki układamy w nim ciasno obok siebie. Podlewamy całość wodą, przykrywamy i pieczemy w temp. 180 stopni przez około godzinę.
Podajemy z kefirem lub kwaśnym jogurtem.