Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Schab po lwowsku

16.12.2015 | kategoria: Dania, Przepisy

Kuchnia kresowaSchab po lwowsku

Składniki
1 kg schabu bez kości
100 g pokruszonych orzechów włoskich
150 g suszonych śliwek
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta majeranku
Łyżka smalcu
Sól i pieprz

Umyty i osuszony schab nacieramy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i majerankiem. Owijamy w folię i chowamy na dobę do lodówki. Około 10 godzin przed upływem tej doby śliwki moczymy w niewielkiej ilości wody. Po tej dobie (czyli po 10 godzinach moczenia śliwek) zagotowujemy je, studzimy i kroimy na cienkie plasterki. Orzechy prażymy na rozgrzanej patelni i dodajemy do śliwek. Dodajemy także żółtko i szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy. Schab nacinamy wzdłuż z trzech miejscach do połowy wysokości i w te nacięcia wkładamy farsz.
Folię aluminiową smarujemy smalcem, szczelnie owijamy nią schab, i wkładamy na blasze do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 60-70 minut (po godzinie możemy rozchylić folię i sprawdzić czy schab jest gotowy). Podajemy do obiadu pokrojony w grube plastry.
Smacznego!

Zobacz artykuł: Kuchnia kresowa

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama