Czas przygotowania: 120 minut + 48 godzin marynowania
Składniki:
1-1,2 kg schabu wieprzowego
70 ml naturalnego dymu wędzarniczego w płynie
1 l wody
60 g soli niejodowanej
kilka ziarenek pieprzu
2 liski laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie:
Wodę zagotowujemy z solą i przyprawami. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do marynaty dolewamy dym w płynie, mieszamy i wkładamy mięso. Naczynie przykrywamy i wkładamy do lodówki na 48 godzin. Mięso musi być całkowicie pokryte płynem.
Po upływie czasu marynowania mięso wyjmujemy, wkładamy do woreczka do pieczenia, szczelnie zamykamy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy mięso przez 60 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 60 minut.
Gdy mięso wystygnie chowamy je do lodówki na kilka godzin, aby stężało.
Agata Witowska