Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Schab wędzony w zimnym dymie

27.01.2019 | kategoria: Dania, Przepisy

Schab wedzonySchab wędzony w zimnym dymie

Składniki
3 kg schabu
40 g peklosli wersja mniej słona
1 łyżeczka chili pikantne
1 kostka rosołowa drobiowa
1 łyżeczka grubo mielonego kolorowego pieprzu

Wykonanie
W miseczce rozgniatamy kostkę rosołową i dodajemy pozostałe przyprawy, a następnie mieszamy.
Mięso nacieramy mieszanką przypraw, wkładamy do kamiennego garnka i odstawiamy w chłodne miejsce na 8-10 dni. W czasie marynowania przekładny mięso 3-5 razy, odwracając na wszystkie strony. Po marynowaniu wyjmujemy schab, płuczemy ciepłą wodą, a następnie osuszamy przez około 3 godziny na kratce.
Schab wkładamy w siatkę wędzarniczą i wędzimy zimnym dymem po 2 godziny przez tydzień w temp. około 25-30 stopni.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama