Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym

28.10.2016 | kategoria: Dania, Przepisy

Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowymSchabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym

Proporcje dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
– 4 grube plastry schabu wieprzowego 
– 1 czerwona cebula
– 4 plastry pieczonej dyni
– 1/2 szklanki bulionu
– sól
pieprz
– olej do smażenia
– wykałaczki
Sos śliwkowy:
– 1000 kg śliwek
– 2 cebule
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczka kardamonu
– 1/2 mielonych goździków
– 2 łyżki cukru
– masło do smażenia
– 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
– sól morska

Wykonanie:
Dynię kroimy na plastry o szerokości mniej więcej 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy je delikatnie olejem i posypujemy przyprawami.
Pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Plastry schabu dobrze rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Powinny być cienkie, ale uważajmy, aby się nam nie porwały. Oprószamy je solą i pieprzem.Z upieczonej dyni delikatnie zdejmujemy skórkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Na plastrze schabu układamy plaster dyni i ósemkę cebuli. Mięso dosyć ciasno rolujemy i spinamy wykałaczką. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej, smażymy roladki z każdej strony na złocisty kolor. Zmniejszamy ogień, mięso podlewamy bulionem, przykrywamy i dusimy przez 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. Śliwki drylujemy, kroimy na ćwiartki. Cebule obieramy i kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy śliwki i cukier, lekko przesmażamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż owoce puszą sok. Dodajemy przyprawy, wlewamy wino i dusimy przez 15 minut. Roladki wykładamy na talerz, polewamy sosem śliwkowym i podajemy z ryżem, ozdabiając wszystko natką pietruszki.

Agata Witowska

Zobacz artykuł: Dyniowy zawrót głowy

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama