Przepisy

Kotleciki grzybowe z kaszy z sosem grzybowym

Kotleciki grzybowe z kaszy ...

25 października 2019
Zrazy wieprzowe z puree z ziemniakami

Zrazy wieprzowe z puree ...

25 października 2019

Sznycel wiedeński...

25 października 2019
Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym ...

25 października 2019
Buritto z kurczakiem i kaszą

Buritto z kurczakiem i ...

25 października 2019

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Serki wędzone prosto do serca

06.05.2016 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Serki wędzone prosto do sercaOd jakiegoś czasu wśród Polaków zapanowała moda na wędzenie. I bardzo słusznie! Ja też dałam się ponieść tej modzie i muszę w przyznać, że wcale, ale to wcale tego nie żałuję. Natomiast jest to też fajny czas, który spędzamy wspólnie z rodziną czy przyjaciółmi, w trakcie którego przechodzimy cały proces przygotowywania produktów do wędzenia, aż po próbowanie gotowych, jeszcze ciepłych wyrobów.
Kto raz spróbował ten doskonale wie, że mimo tego, iż zrobienie własnych wędzonek wymaga nieco czasu i pracy, smak i radość jakie towarzyszą skosztowaniu pierwszego kęsa są bezcenne!

Co najczęściej wędzimy, zapytacie? Oczywiście mięso. Najbardziej lubimy szynkę, koniecznie musi być ze skórą i tłuszczykiem, bo jak wiadomo to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku. Potem w kolejce do wędzenia ustawia się polędwica, a następnie baleron i boczek. Czasami wędzimy też słoninę, która uprzednio została zasolona i obłożona plasterkami czosnku i marynowała się przez 2 miesiące. Możemy też ją przed wędzeniem solidnie posypać słodką papryką.

Ale nie tylko samą wędliną człowiek żyje, więc w naszej wędzarni pojawiają się też inne produkty. Ostatnio eksperymentowaliśmy z wędzoną grubą solą morską. Wsypałam ją do woreczków z gazy i powiesiłam w wędzarni. Wędziła się przez pięć godzin. Następnie przesypałam ją do młynka i używam do solenia potraw bezpośrednio przed podaniem. Wspaniale podkreśla smak potraw.

Serki wędzone prosto do sercaPolacy oczywiście wędzą też sery. Mamy tu w kraju nad Wisłą całkiem niezłe doświadczenia. Należy tu wspomnieć na przykład o pysznych własnoręcznie wykonanych oscypkach, które wędzimy zimnym dymem, czyli w temperaturze 30-35 stopni Celsjusza przez pięć godzin, a następnie po tym jak wystygną (a trwa to około trzech do czterech godzin), wędzimy je jeszcze przez około dwie godziny, też zimnym dymem. Doskonała jest również rolada ustrzycka. To twardy żółty ser podpuszczkowy wędzony w naturalnym dymie. W sklepach znajdziemy różne rodzaje rolady, w zależności od regionu Polski w którym są produkowane.

Natomiast hitem ostatnich kilku naszych wędzeń są białe serki obtaczane w różnorakich przyprawach. Bardzo istotne jest to, abyśmy kupili serki typu włoskiego, a nie zwykły biały ser. Ważne jest również to, żeby temperatura wędzenia nie przekraczała 50 stopni Celsjusza. W innym przypadku serki nam popłyną. Serki najpierw musimy włożyć do solanki, w której poleżą 24 godziny. Po tym czasie musimy je lekko odcisnąć z wody i obtoczyć w przyprawach. Tutaj możliwości są ogromne, i tak naprawdę wszystko zależy od Waszych gustów, smaków i Waszej odwagi. Ja z reguły używam przypraw jednorodnych, na przykład tymianku, czosnku niedźwiedziego, mielonej kolendry, papryki – czasami mieszam słodką paprykę z ostrą, lub z wędzoną. Bardzo smakowite też są mieszanki, na przykład, zioła prowansalskie, czubrica, kolendra z młotkowanym czarnym pieprzem …
Zapraszam więc do zapoznania się z przepisem na wędzone serki z różnymi ziołowymi posypkami. Jeśli raz je przygotujemy, na pewno będziemy do nich wracać, a nasi przyjaciele będą się o nie upominać!

Agata Witowska

Zobacz przepis: Serki wędzone w przyprawach

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama