Czas przygotowania:
24 godzin marynowanie + 4 godziny wędzenia
Składniki:
– serek typu włoskiego – 3 szt.
– woda – 1 litr
– sól kamienna niejodowana – 80 g
– tymianek – 2 łyżki
– papryka – 2 łyżki
– pieprz młotkowany z kolendrą – 1,5 łyżki
– gaza
Sól rozpuszczamy dokładnie w wodzie. Serki umieszczamy w kamionkowym naczyniu, zalewamy solanką. Serki powinny być całkowicie przykryte płynem. Zostawiamy je na 24 godziny. Po upływie tego czasu serki wyjmujemy, lekko odciskamy i każdy obtaczamy w jednej z przypraw. Każdy serek układamy na kawałku gazy, zbieramy cztery rogi gazy i zawiązujemy je sznurkiem, robiąc na końcu sznura pętelkę do powieszenia serka na kiju w wędzarni lub na haku. Serki wędzimy przez 4 godziny w temperaturze nie wyższej niż 40-45 stopni Celsjusza. W wyższej serki się rozpłyną. Serki odkładamy do całkowitego wystudzenia. Zdejmujemy gazę, kroimy w plastry i delektujemy się doskonałym smakiem.