Najnowsze Artykuły

Mięso i owoce – zgrany duet

Mięso i owoce – ...

17 listopada 2017
Dietetyczne białe mięso.

Dietetyczne białe mięso...

27 października 2017
Wędliny podrobowe

Wędliny podrobowe...

16 października 2017
Kuchnia czeska

Kuchnia czeska...

26 września 2017
Wołowina odczarowana

Wołowina odczarowana...

08 września 2017

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Sernik kajmakowy

30.10.2017 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Sernik kajmakowySernik kajmakowy

Składniki:
– spód sernika
– 200 g herbatników pełnoziarnistych
– 50 g orzechów laskowych mielonych
– około 150 g masła
– na masę serową
– 1/2 kg sera chudego homogenizowanego
– 1/2 kg sera trzykrotnie mielonego
– 5 jajek
– 1 budyń śmietankowy
– 1 łyżka kaszy manny
– 1 aromat waniliowy
– 200 g cukru pudru
– 250 ml mleka
– dekoracja
– 1 opakowanie kajmaku Gostyń
– orzechy włoskie.

Wykonanie:
Do miski wkładamy herbatniki, orzechy mielone laskowe następnie wszystko miksujemy na pyłek. Rozpuszczamy masło, dodajemy do pyłku ciasteczkowego i mieszamy, aż powstanie jednolita masa, którą wylepiamy tortownicę sylikonową. Tortownicę wkładamy do zamrażalki na około 30 minut. Twaróg, żółtka, mleko, cukier puder, cukier waniliowy, budyń waniliowy, kaszę mannę dokładnie ucieramy ręcznie. Konsystencja masy serowej zależy od jakości sera, w przypadku rzadkiej masy możemy dodatkowo dodać łyżkę kaszy manny. Białka należy oddzielić od żółtek, ubić pianę na sztywno dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru pudru. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na przygotowane wcześniej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 175 stopni na około 1 godzinę. Upieczony sernik zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku na około 10 minut, wyjmujemy, studzimy i zimny wkładamy na noc do lodówki. Wierzch sernika smarujemy masą kajmakową robimy dekoracje z orzechów włoskich.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close