Sernik na zimno z cytryny z lekką nutą mięty
Składniki:
– 1 jogurt naturalny
– 500g sera homogenizowanego chudego
– 200g sera mascarpone
– 1/2 opakowania żelatyny
– 1 szkl. cukru pudru
– 2 cukry waniliowe
– 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
– Sok z jednej cytryny
– mięta
– owoce do dekoracji
Wykonanie:
Do miski wkładamy ser homogenizowany, mascarpone, jogurt, cukier puder, cukier waniliowy, wanilię, sok z cytryny, listki mięty wszystko dokładnie mieszamy. Do miseczki wsypujemy żelatynę, dodajemy zimnej wody, mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. Następnie wlewamy gorącą wodę w celu rozpuszczenia. Do masy serowej wlewamy żelatynę, mieszamy i wykładamy na masę owocową. Wkładamy do lodówki na noc. Po wyjęciu, robimy dekoracje według uznania.