Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Skrzydełka à la KFC

30.05.2019 | kategoria: Dania, Przepisy

skrzydelkaSkładniki

– 1 kg skrzydełek
– 2/3 łyżki stołowej soli
– 1/2 łyżki stołowej tymianku,
– 1/2 łyżki stołowej bazylii,
– 1/3 łyżki stołowej oregano,
– 1 łyżka stołowa soli selerowej,
– 1 łyżka stołowa czarnego pieprzu,
– 1 łyżka stołowa sproszkowanej musztardy,
– 4 łyżki stołowe papryki,
– 2 łyżki stołowe soli czosnkowej,
– 1 łyżka stołowa mielonego imbiru,
– 3 łyżki białego pieprzu.

Wykonanie
W misce mieszamy mąkę z ziołami i przyprawami, w drugiej misce mieszamy maślankę z jajkiem. Skrzydełka myjemy, następnie kroimy na kawałki. Do maślanki wkładamy kawałki skrzydełek i pozostawiamy je w niej na 20-30 minut. Po tym czasie wyciągamy skrzydełka, a następnie zanurzamy skrzydełka w mące z przyprawami tak, by pokryła ona jego całość – nadmiar panierki usuwamy. Skrzydełka kładziemy na kracie umieszczonej nad blaszką i zostawiamy go tam na 20 minut. We frytkownicy rozgrzewamy olej do temperatury 176 stopni Celsjusza. Na raz smażymy po 3-4 kawałki, żeby nie przepełnić frytkownicy i utrzymać temperaturę. Mięso smażymy przez około 15-18 minut do momentu aż kawałki skrzydełek będą miały złocisto-brązowy kolor. Usmażonego kurczaka przenosimy następnie na blaszkę pokrytą ręcznikami papierowymi, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama