Skrzydełka z grilla w aromatycznej marynacie z cytrynową nutą
Składniki:
– 1 kg skrzydełek z kurczaka,
– 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
– 1 łyżeczka przyprawy do grilla,
– 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej,
– 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
– 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),
– skórka otarta z 1 cytryny,
– sok z 1/2 cytryny,
– 1/2 łyżeczki soli.
Wykonanie:
Przygotowanie marynaty:
W misce wymieszaj olej, przyprawę do grilla, paprykę wędzoną, pieprz, sól, czosnek, skórkę z cytryny i sok. Marynata powinna być pachnąca i intensywna.
Skrzydełka oczyść z ewentualnych resztek piór, osusz papierowym ręcznikiem i wrzuć do miski z marynatą. Dokładnie obtocz każde skrzydełko, przykryj i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc).
Grillowanie:
Grill rozgrzej do średniej temperatury. Skrzydełka grilluj po około 6–8 minut z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące, ale wciąż soczyste w środku. Można też przykryć grill na chwilę, żeby lepiej się upiekły w środku.