Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Śląski obiad “Ciap-kapusta, golonko, udka z kurczaka, żeberka, boczek”

24.02.2016 | kategoria: Dania, Konkursowe, Przepisy, Wędzenie

Śląski obiad Ciap-kapusta, golonko, udka z kurczaka, żeberka, boczekŚląski obiad “Ciap-kapusta, golonko, udka z kurczaka, żeberka, boczek”

Autor: Jolanta Dragon
Wyróżnienie – Konkurs – Dymna Rewolucja

Składniki:
1 kg kapusty kiszonej;
1 kg ziemniaków;
boczek;
pieprz i “kucharek” do smaku;
golonko;
udka z kurczaka;
żeberka;
20 dag peklosoli;
2 łyżeczki cukru;
2 łyżeczki magii w płynie;
6 ziaren ziela angielskiego;
10 kulek pieprzu;
5 liści laurowych;
5 ząbków czosnku;

Ciap-kapusta ugotować:
1 kg kapusty kiszonej 1 kg ziemniaków odcedzić i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Okrasić roztopionym boczkiem wędzonym dymem w płynie, dodać pieprz i kucharek do smaku.

Mięso:
Peklowanie 10 dni Boczek, udka z kurczaka, golonko, żeberka;
– Zalewa: 2l przegotowanej wody (wystudzić) 20 dkg soli peklosoli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki magii w płynie 6 ziaren ziela angielskiego 10 kulek pieprzu 5 liści laurowych 5 ząbków czosnku. Zalać mięso i codziennie 2 razy obracać. Po 10 dniach mięso jest gotowe, płuczemy w letniej wodzie, osuszamy no i wędzimy DYMEM W PŁYNIE.

Kawałek boczku odcinamy, by mieć do roztopienia do ciap-kapusty. 2 udka i kawałek boczku opiekłam na oleju roślinnym o łagodnym aromacie dymnym. Resztę mięsa uwelowałam do miękkości. Udka przed welowaniem były nasmarowane Naturalnym Dymem Wędzarniczym do kurczaka, a golonko, boczek i żeberka były nasmarowane Naturalnym Dymem Wędzarniczym do mięs. I tak cała rodzina zachwycała się obiadem głównie mięsem wędzonym dymem w płynie – bo było bardzo smaczne. A jutro wykorzystam pachnący wędzonką bulion na żurek śląski, nic się nie zmarnuje. Polecam Dymy w Płynie.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama