Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Śledzie w sosie musztardowym

20.01.2017 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Śledzik na KarnawałŚledzie w sosie musztardowym

Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania
Składniki: 4-5 filetów śledziowych

Marynata:
– 1,5 szklanki wody
– 0,5 szklanki octu 10%
– 5 goździków
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 3 listki laurowe
– 1 łyżeczka gorczycy
– 1 laska cynamonu
– 1 cebula

Sos musztardowy:
– 1 cebula
– 1/2 kwaśnego jabłka
– 2 łyżeczki musztardy
– 2 łyżeczki musztardy francuskiej z gorczycą
– 2 łyżki śmietany
– 2 łyżki naturalnego jogurtu

Wykonanie:
Cebulę kroimy w plasterki, wrzucamy do garnuszka i dodajemy pozostałe składniki marynaty, oprócz śledzi. Doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem.
Gdy marynata będzie całkowicie zimna wkładamy do niej śledzie. Marynujemy przez dwie doby. Po tym czasie filety wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w dzwonka.
Cebulę obieramy i drobno kroimy, przelewamy wrzątkiem na sitku, następnie przelewamy zimną wodą, zostawiamy do obcieknięcia. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. W misce mieszamy wszystkie składniki sosu, dodajemy śledzia i odstawiamy na 2 godziny.

Zobacz artykuł: Śledzik na Karnawał

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama