Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Smalec domowy z cebulką

07.02.2022 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Smalec domowy z cebulkąSmalec domowy z cebulką

Składniki:
– 500 g boczku surowego
– 500 g podgardla wieprzowego
– 1 kg słoniny świeżej wieprzowej
– 4 większe cebule
– Kilka ząbków czosnku
– 1 łyżka majeranku
Pieprz czarny do smaku
– Papryka wędzona do smaku
– trochę soli

Wykonanie:
Słoninę, boczek, podgardle kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Tak przygotowane składniki umieszczamy na dużej patelni. Jak nie jest duża to składniki możemy przesmażać partiami i przekładać do rondla. Smażmy na średnim ogniu, wytapiamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając – kawałki słoniny mogą strzelać. Pod koniec wytapiania tłuszczu dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami. Przestudzony smalec ze skwarkami przekładamy do dużego naczynia lub jednorazowych pojemników, które możemy zamrozić.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama