Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Smalec śliwkowo-rozmarynowy

20.06.2015 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

SmalecSmalec śliwkowo-rozmarynowy
 
Składniki:
1 kg słoniny
0,5 kg podgardla
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki suszonego rozmarynu
15 suszonych śliwek
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka soli
 
Słoninę i podgardle albo mielimy w maszynce na sitku o średnich oczkach albo kroimy nożem w niewielką kostkę. Topimy wszytko w rondlu na średnim ogniu przez około 0,5 godziny. Musimy wszystko dokładnie wytopić, jednocześnie uważając, aby nie przypalić skwarek.
Po przetopieniu dodajemy naraz: przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, roztarty w moździerzu rozmaryn, posiekane śliwki, sezam i sól. Mieszamy dokładnie i przelewamy do słoiczków lub kamionkowego naczynia. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

Zobacz artykuł: Dawne Metody Przechowywania Mięsa

Zobacz przepis: Smalec jabłkowy na ostro.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama