Smalec śliwkowo-rozmarynowy
Składniki:
1 kg słoniny
0,5 kg podgardla
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki suszonego rozmarynu
15 suszonych śliwek
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka soli
Słoninę i podgardle albo mielimy w maszynce na sitku o średnich oczkach albo kroimy nożem w niewielką kostkę. Topimy wszytko w rondlu na średnim ogniu przez około 0,5 godziny. Musimy wszystko dokładnie wytopić, jednocześnie uważając, aby nie przypalić skwarek.
Po przetopieniu dodajemy naraz: przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, roztarty w moździerzu rozmaryn, posiekane śliwki, sezam i sól. Mieszamy dokładnie i przelewamy do słoiczków lub kamionkowego naczynia. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu.