Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Smarowidło z piekarnika

05.09.2014 | kategoria: Dania, Przekąski, Przepisy

SmarowidłaSkładniki na 1 duży lub 2 małe słoiki
250 g słoniny bez skóry
170 g łopatki
85-100 g cebuli (1 duża)
13 g mieszanki “Smarowidło domowe” od Dobrej Kiełbasy
 
Słoninę, łopatkę i cebulę mielimy w maszynce na małych oczkach (ok. 3 mm). Doprawiamy i mieszamy dokładnie żeby wszystko się połączyło. Napełniamy słoiki. Zakręcamy i ustawiamy na blasze w zimnym piekarniku. Nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 2 godziny na grzałkach góra-dół.
Studzimy i możemy się zajadać. Tak przygotowane smarowidło może stać w lodówce kilka tygodni, chociaż i tak to nieprzydatna informacja. Jest tak pyszne, że znika w całości już przy pierwszym posiedzeniu.
 
Smacznego!

Zobacz artykuł: Coś do chleba – Smarowidło z piekarnika .

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama