Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Smażony filet z okonia, podany na talarkach ziemniaczanych z surówką z kiszonej kapusty

24.03.2023 | kategoria: Dania, Przepisy

Smażony filet z okonia, podany na talarkach ziemniaczanych z surówką z kiszonej kapustySmażony filet z okonia, podany na talarkach ziemniaczanych z surówką z kiszonej kapusty

Składniki:
– Filet z okonia ze skórą
– 2 łyżki mąki pszennej
– Panierka panco
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 jajko
– Sól, pieprz do smaku
– Olej smakowy, np. Kujawski

Talarki ziemniaczane:
– 3 ziemniaki
– Olej smakowy czosnkowy, np. Kujawski
– Sól

Surówka z kapusty kiszonej:
– 300 g kiszonej kapusty
– 1/2 marchewki
– 1/2 jabłka
– 1/2 cebuli
– 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu
– 3 łyżki oleju smakowego kujawski
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Obrane ziemniaki pokroić w około 0,6 mm talarki. Osuszyć w papierowym ręczniku. Rozgrzać w garnku olej. Wrzucić na próbę kawałek ziemniaka, a gdy dookoła pojawią się bąbelki i talarek wypłynie pora wrzucić do smażenia pierwsza porcję ziemniaków i smażyć około 10-15 minut do uzyskania złocistej barwy. Gotowe wyjmować drucianym cedzakiem. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem wymieszać z solą.

Filet z okonia umyć, podzielić na porcje, następnie natrzeć solą i pieprzem. Rybę obtoczyć w mące, następnie w jajku i panierce. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor. Podawać z ziemniakami.

Kiszoną kapustę odcisnąć z soku i odważyć potrzebną ilość, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do salaterki. Dodać obraną i startą na tarce marchewkę oraz jabłko. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Umieścić na sitku i przelać wrzącą wodą (można też pominąć ten krok i dodać surową cebulę bez parzenia wrzątkiem). Cebulę dodać do salaterki. Dodać zmielony pieprz, olej oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama