Składniki:
– Arkusze papieru ryżowego
– 1 marchewka
– 1 ogórek zielony
– 1 czerwona papryka
– 1 zielona papryka
– 1 żółta papryka
– 1 pomidor
– Liście sałaty lodowej
Sos
– 2 papryczki chilli
– 3 ząbki czosnku
– 70 g cukru
– 300 ml wody
– 70 ml octu jabłkowego
– 1 pomidor
– ¼ łyżeczki soli
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Sos
Do pojemnika blendera wkładamy papryczki chilli, czosnek, pomidor i 2 łyżeczki cukru. Wszystko miksujemy do czasu, aż warzywa będą rozdrobnione na małe kawałeczki. Całość przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, ocet, cukier i sól. Zagotowujemy i następnie gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i przelewamy do garnka z warzywami. Mieszamy około 3 minuty do zgęstnienia.
Spring rollsy
Marchewkę, paprykę, ogórka, pomidor, sałatę kroimy w słupki. Papier ryżowy moczymy w wodzie. Na środku papieru układamy pokrojone warzywa. Zwijamy zawijając brzegi mocno dociskając tak, by powstał rulon.