Składniki:
– 1 stek z polędwicy wołowej,
– Przyprawa do steku,
– 1 łyżka oleju smakowego.
Masło ziołowe:
– 60 g miękkiego masła,
– 1 i 1/2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki,
– 1 łyżeczka soku z cytryny,
– Szczypta pieprzu kajeńskiego.
Pieczone ziemniaki:
– 900 g ziemniaków.
Smażone prawdziwki:
– Świeże prawdziwki,
– Masło klarowane.
Sałatka z grillowanych warzyw z sosem tzatziki:
– Warzywa do grillowania (papryka, cukinia szparagi, pomidorki,
– Sos tzatziki (gotowy lub domowy).
Wykonanie:
Masło ziołowe:
Masło utrzyj na puszysto, dodaj posiekaną natkę, sok z cytryny, sól i pieprz kajeński. Wyłóż na folię spożywczą i zroluj w wałek o średnicy 2,5 cm. Włóż do zamrażalnika.
Stek:
Ogrzej stek do temperatury pokojowej, dopraw mięso przyprawą do steku, solą i pieprzem, natrzyj olejem, grilluj z każdej strony, aż uzyskasz średnio wysmażone mięso. Zdejmij z grilla i i połóż na desce. Na steku układaj po 3 plasterki zamrożonego masła ziołowego, przykryj folią i zostaw na kilka minut, aby mięso odpoczęło.
Grillowane ziemniaki:
Ziemniaki połóż na ruszcie grilluj do czasu, aż będą rumiane i miękkie.
Smażone prawdziwki:
Na rozgrzanej patelni na maśle smaż prawdziwki, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sałatka z grillowanych warzyw:
Grilluj warzywa, a następnie przygotuj sałatkę, dodając sos tzatziki.