Składniki:
Na krem z krówek:
– 12 krówek
– 250 ml śmietanki kremówki
– Karmelizowane gruszki
– 2 gruszki
– 5 g masła
– Łyżeczka miodu
– Owoce granatu
Dodatkowo
– 200 ml śmietany 30%
– Owoce granatu
– Czereśnie z nalewki
– Krówki
– Czekolada gorzka
Wykonanie:
Do garnka o nieprzywierającej powierzchni włożyć cukierki krówki, następnie zalać śmietaną. Zagotować i odstawić do schłodzenia. Ubić śmietanę, schłodzić. Gruszki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać cukier i gdy zacznie się karmelizować dodać – obracając co jakiś czas – pokrojone gruszki. Zdjąć z patelni, gdy staną się miękkie i przyrumienione, następnie dodać owoce granatu i odstawić do schłodzenia. Całość dokładnie wymieszać. Na dno pucharku wyłożyć karmelizowane owoce, krem z krówek i bitą śmietanę. Zrobić dekoracje z czereśni, owoców grantu i krówek. Wierzch deseru posypać startą gorzką czekoladą.