Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Świąteczny pasztet

18.12.2017 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Święta Bożego Narodzenia to dla większości Polaków wyjątkowy i rodzinny czas. To okres spotkań z bliskimi, celebrowania rodzinnych tradycji i oczywiście czas spędzony przy wspólnym stole.

Po wigilijnej postnej kolacji przychodzi czas na świąteczne śniadanie. Co się na nim znajdzie ? Jakie dania najbardziej lubimy jeść w świąteczny poranek? Pierwsza odpowiedź, która mi się nasuwa to oczywiście smacznie i domowo, ale wiadomo, że chodzi tu raczej o rodzaj potraw, które się pojawią na naszym stole. Musimy pamiętać też o tym, że nasze stoły będą się od siebie różnić; mamy różne tradycje, naleciałości i rodzinne potrawy, zależne od regionu w którym mieszkamy, lub skąd pochodzimy my i nasze rodziny.

Regionalizmy regionalizmami, ale na pewno na każdym stole znajdziemy pyszne domowe wędliny, szynki, balerony i polędwice. Będzie też pieczony schab nadziewany śliwkami, morelami lub czosnkiem, mocno obtoczony w majeranku. Podamy do nich chrzan, ćwikłę lub gęsty sos tatarski. Do kompletu musi się oczywiście pojawić klasyczna sałatka jarzynowa z chrupiącym kiszonym lub konserwowym ogórkiem.

Przy okazji świątecznego uroczystego śniadania nie sposób też zapomnieć o pysznych domowych pasztetach. I choć przygotowanie takiego pasztetu jest nieco czasochłonne, to zawsze warto znaleźć te kilka godzin i przygotować go w domu, zamiast kupować. Można sobie nieco ułatwić zadanie i za jednym zamachem zrobić go nieco więcej, a potem zamrozić. Pasztet doskonale się przechowuje w zamrażarce i nic a nic nie traci na smaku.

W staropolskiej kuchni znajdziemy mnóstwo przepisów na pasztety. Zdecydowanie królują w niej pasztety z dziczyzną. Sławetny pasztet z zająca ma niepowtarzalny smak – to zdecydowanie mój faworyt – niestety dziś, kiedy to populacja zajęcy drastycznie zmalała, rzadko pojawia się na naszych stołach. Z reguły do przygotowania pasztetu wykorzystujemy różne rodzaje mięsa: drób, wołowinę, wieprzowinę i dziczyznę. Dodamy do nich także wątróbkę, suszone grzyby, czasem suszone śliwki i sporo przypraw. Ugotowane, upieczone lub uduszone wcześniej mięso dokładnie mielimy, a następnie po wymieszaniu z dodatkami pieczemy w piekarniku. Możemy je także upiec w kąpieli wodnej (foremki umieszczamy w większym naczyniu wypełnionym wodą), pasztet będzie wtedy delikatniejszy.

W tym roku postanowiłam nieco urozmaicić pieczone w domu pasztety, do czego i Was zachęcam, i przygotowałam delikatny pasztet drobiowy z dodatkiem suszonych moreli i pistacji. Jego wykonanie nie jest tak pracochłonne, jak w przypadku klasycznego pasztetu, ponieważ mięsa przed pieczeniem nie gotujemy, tylko mielimy, a następnie pieczemy w wyżej wymienionej kąpieli wodnej.

Agata Witowska
Kulinarne Przygody Gatity

Zobacz przepis: Pasztet drobiowy z pistacjami i morelami

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close