Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Świąteczny terminarz, czyli jak przeżyć Święta i nie zwariować

11.12.2015 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

ŚwiętaCo roku obiecujesz sobie, że zaczniesz wcześniej wszystko szykować. I co roku powtarza się ta sama historia: przed samą Wigilią prawie nie śpisz, bo tkwisz w kuchni. A kiedy przychodzi ten piękny, wigilijny wieczór, nie potrafisz cieszyć się czasem spędzonym z rodziną, bo jedyne o czym marzysz to sen. Jednak przygotowania mogą wyglądać zupełnie inaczej. Wystarczy umiejętność planowania i delegowania obowiązków.

Zanim przejdziemy do terminarza świątecznego, trzeba napisać o bardzo ważnej sprawie, jaką jest podział obowiązków. Szczególnie kobiety mają skłonność do tego, by brać na siebie zbyt wiele. Często boją się, że członkowie rodziny nie zrobią czegoś tak dobrze, jak one. Warto się przełamać – w końcu skoro wszyscy chętnie jedzą, niech pomogą w przygotowaniach. Wrzućmy też na luz – nic się nie stanie, jeśli nie wszystko będzie idealne. To nie jest przecież najważniejsze. Przedstawiony plan potraktuj ramowo, bo wiadomo, że u każdego święta wyglądają nieco inaczej a każda rodzina ma też swoje własne tradycje. Kluczowe jest takie rozplanowanie prac, żeby w dzień Wigilii można było jednak trochę odpocząć (zwłaszcza że niektórzy z nas w tym dniu idą normalnie do pracy).

Mniej więcej dwa tygodnie przed Wigilią

ŚwiętaZaplanowanie menu. Ustal menu i zrób listę zakupów. Podziel ją na dwie części: jedna niech zawiera rzeczy, które można kupić wcześniej, a druga – produkty, które muszą być kupione przed samą Wigilią.
Upiecz pierniczki. Po zamknięciu w słojach będą kruszeć, a polukrujesz je przed świętami (lukrowanie to także doskonałe zajęcie dla dzieci, więc możesz spokojnie im to powierzyć).
Jeśli lubisz domowy makaron (np. do klusek z makiem czy zupy grzybowej), przygotuj go i ususz.
Ulep pierogi i/lub uszka i zamroź. Mogą spokojnie poczekać na Wigilię.
Jeśli chcesz mieć własny chleb, nastaw zakwas.
Przygotuj masę makową do makowca i kutii i zamroź ją.
Nastaw zakwas z buraków na barszcz
Ugotuj bulion rybny i zamroź.

20 grudnia

ŚwiętaNastaw bigos – będzie się gotować trzy dni
Namocz śledzie
Upiecz pierniczki na choinkę i kruche ciasteczka (np. korzenne)
Jeśli masz w planie pieczone mięsa, natrzyj ziołami i przyprawami i włóż do lodówki.
 
 
 
 

21 grudnia

Ugotuj i zmiel mięso na pasztety
Z całą rodziną polukruj ciasteczka i pierniczki – to świetna zabawa :)
 

22 grudnia

ŚwiętaUpiecz ciasta
Upiecz mięsa
Namocz groch do kapusty wigilijnej
Rozmroź masę makową
Przygotuj śledzie
 
 
 

23 grudnia

ŚwiętaUpiecz chleb
Przygotuj galaretę (ryba, nóżki)
Przygotuj kutię
Ugotuj kompot z suszu
Ugotuj wigilijną kapustę z grochem
Ugotuj barszcz na zakwasie z buraków
Przygotuj rybę po grecku
Pokrój warzywa na sałatkę jarzynową i zrób sałatkę
Nie zapomnij rozmrozić przygotowanych wcześniej dań!
 

24 grudnia

ŚwiętaUgotuj zupę grzybową i/lub rybną (masz zamrożony bulion)
Upiecz kurczaka lub kaczkę na świąteczny obiad na następny dzień
Nakryj do stołu
Jeśli choinka jeszcze nie ubrana – najwyższy czas!
Ciesz się cudowną atmosferą!
 
 
 

Jak widać można zaplanować dobrze przygotowania do Świąt. Trzeba się co prawda sporo napracować na dwa tygodnie przed Wigilią, ale za to później mamy mniej stresu i nerwów.

Święta

Zobacz przepis: Wigilijna kapusta z grochem

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama