Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Święta z dobrym smakiem

20.12.2012 | kategoria: Aktualności, Artykuły, Ciekawostki, Kiełbasa

Wesołych ŚwiątWkrótce Święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi kulinarne szaleństwo. Wielogodzinne kuchenne zmagania zaowocują niezapomnianymi wrażeniami…. smakowymi. Co prawda sama wieczerza wigilijna zwyczajowo jest bezmięsna, jednak wiele świątecznych potraw zawiera mięso w różnych wariantach. Jakie produkty wybrać, by świąteczne potrawy zachwycały smakiem? Na pewno nie pierwsze lepsze z hipermarketu. Kuszą często ceną, ale zwykle nie powalają swoją jakością. Mogą zawierać rozmaite “ulepszacze”, które tylko szkodzą zamiast cokolwiek poprawiać. Oczywiście zawsze będą ludzie twierdzący, że nie ma znaczenia, jakie mięso i jakiej firmy się wybierze – na siłę się nikogo nie przekona. Jednak będę się upierać przy argumencie, że ważniejsza jest jakość niż ilość, ponieważ lepiej zrobić mniejszą ilość potraw, ale naprawdę przepysznych i z dobrych produktów. Większość dobrych zakładów mięsnych posiada także i tańsze produkty, a jeśli zakład jest sprawdzony, nie trzeba się bać tych tańszych artykułów. Ważne, że wiemy, kto wyprodukował i jaki jest dokładny skład.

Świadomość konsumencka w Polsce rośnie, a klienci stają się coraz bardziej wymagający. Zwracają uwagę nie tylko na smak wyrobów, ale także na ich recepturę i sposób przyrządzania. Niebagatelną rolę w budzeniu świadomości konsumenckiej odgrywają media: artykuły w internecie i w prasie, a także programy telewizyjne. Dzięki temu zakłady wytwarzające żywność muszą starać się sprostać rosnącym wymaganiom, co odbywa się z korzyścią dla klienta. Firmy z tej branży stosują się także (a przynajmniej powinny) do restrykcyjnego prawa unijnego.

Rozglądając się za dobrymi produktami mięsnymi na święta, warto zwrócić uwagę na ofertę Zakładów Mięsnych “Nowak”. Firma cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem od 1991 roku. Były to trudne czasy budowania polskiego kapitalizmu. Założyciel firmy zaczął od wydzierżawienia obiektu z zakładu, w którym był kierownikiem i zatrudnienia 50 osób z dotychczasowej załogi. By zdobyć klientów z lokalnego rynku, właściciel założył sieć sklepów, w których sprzedawano poza wędlinami „Nowaka” także produkty innych firm. Dziś delikatesy mięsne „Nowak” są powszechnie znane.

Wesołych Świąt

Firma posiada szeroką ofertę, by zadowolić wszystkie grupy klientów. Produkuje aż 80 gatunków wędlin: począwszy od tradycyjnej parówkowej, przez krakowską drobiową (laureatkę wielu nagród branżowych) po produkty “Z kaszubskiej wędzarni”.  Ta ostatnia marka jest doskonałą propozycją dla smakoszy. Produkty są wytwarzane tradycyjnymi metodami. Skąd nazwa? Region kaszubski słynie ze znakomitej jakości wędlin o niepowtarzalnym smaku. Założenie jest proste: wędliny mają smakować jak domowe, jak takie, do których smaku wraca się nawet po wielu latach z nostalgią i sentymentem. W serii “Z kaszubskiej wędzarni” znajduje się karkówka pieczona, kiełbasa staropolska, szynka pieczona, szynkowa tradycyjna i schab pieczony.

W tym roku podczas prestiżowych Targów POLAGRA-FOOD w Poznaniu firma otrzymała nagrody i wyróżnienia. Jedno z nich przyznano w kategorii najlepszy wyrób wędliniarski w ocenie konsumenckim za wędzonkę z kaszubskiej gospody. Drugie wyróżnienie przyznano w kategorii mięso w daniach gotowych za wieprzowinę po kaszubsku. Innowacyjność kulinarna w połączeniu z tradycyjnym sposobem wytwarzania to atuty produktu. Można serwować go zarówno po podgrzaniu jako danie obiadowe jak i na zimno w charakterze przekąski. Rewelacyjne rozwiązanie dla tych, którzy chcą szybko podać na stół coś smacznego, a w okresie świąt, kiedy potraw do przygotowania jest sporo jest to szczególnym ułatwieniem.

Życzymy wszystkim udanych kulinarnych eksperymentów świątecznych i niezapomnianej atmosfery przy rodzinnym stole.

 

Podczas pisania tekstu korzystałam z materiałów zamieszczonych na stronie internetowej Zakładów Mięsnych “Nowak” oraz na stronie www.mieso.com.pl

         Katya

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama