Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Świeża szynka z młodego prosięcia

20.03.2015 | kategoria: Dania, Przepisy

Wielkanoc
Ugotować soli z korzeniami, bobkowem liściem, i trochą saletry, wystudzić i zalać szynkę na parę dni, przewracając ją codziennie na inną stronę. Po kilku dniach wyjąć i ugotować w wodzie na miękko, zdjąć skórkę, posypać słoninę grubo cukrem, wstawić w brytfannie do gorącego pieca, żeby się cukier zrumienił, lub też posmarować po wierzchu gęstym buljonem, żeby się utworzyła glazura. Podać ją można na stół zamiast sztuki mięsa rumianej, nakrajaną w plastry i obłożoną włoskim makaronem, jarmużem, szparagiem lub szpinakiem; osobno chrzan z octem.

Zobacz artykuł: Ze starej książki kucharskiej – Wielkanoc.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama