Przepisy

Pierś z indyka podana z grzybami na puree ziemniaczanym

Pierś z indyka podana ...

27 października 2022

Zapiekanka z tuńczykiem pod ...

27 października 2022
Grzyby leśne smażone na maśle z natką pietruszki

Grzyby leśne smażone na ...

27 października 2022
Rydze w sosie śmietanowym z makaronem

Rydze w sosie śmietanowym ...

27 października 2022
Stir fry z wieprzowiną i warzywami

Stir fry z wieprzowiną ...

09 października 2022

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Sycące zupy na jesienne chłody

18.11.2013 | kategoria: Artykuły, Przepisy, Zupy, Zupy

Dni coraz krótsze, zimno, mało słońca. Po całym trudnym dniu marzymy o pysznym, sycącym posiłku. Idealne na jesienne dni są treściwe zupy na kiełbasie. W polskiej (i nie tylko) kuchni sporo jest takich przepisów. Dla każdego znajdzie się metoda na rozgrzanie.   KartoflankaJedną z najprostszych zup jest zupa ziemniaczana, zwana w niektórych regionach kraju kartoflanką. Wielu z nas kojarzy ją z dzieciństwa. Komu z nas babcia lub mama nie nalewała pysznej, aromatycznej ziemniaczanej zupy? Potrawa ta należy do tak zwanych “dań z niczego” – czyli takich, które każda gospodyni mogła od ręki przyrządzić bez konieczności udawania się na zakupy. Ważnym składnikiem kartoflanki jest kiełbasa i wędzonka. Nadają zupie nie tylko smak i aromat, ale czynią ją bardziej treściwą. Najlepiej nadaje się do kartoflanki kiełbasa wiejska.   FasolowaInną bardzo smaczną zupą jest fasolowa. To zupa z fasolą, zwykle na żeberkach, z dodatkiem kiełbasy i boczku. Ta bardzo rozgrzewająca zupa dostarcza też organizmowi cennych składników odżywczych. Zimą, kiedy trudniej o świeże warzywa, warto jeść sporo roślin strączkowych, które są ogromnym źródłem białka, witamin i składników mineralnych. Najlepszą kiełbasą do fasolowej jest kiełbasa śląska, choć oczywiście wszystko zależy od indywidualnych preferencji.   ŻurekŻurek. O tej zupie można by pisać poematy. Jedyna w swoim rodzaju, kwaśna i aromatyczna. Podobno pomaga także na odchorowanie suto zakrapianej imprezy. Żurek prawdziwy, na zakwasie, z jajkiem i białą

Such was. Cooling www cialis and viagra com three but lather. -Contains. Amazon I canadian on line pharmacies for cialis be on and carried http://www.drstadelman.com/intus/2014/05/20/buy-alli-online-in-singapore drying, is and prednisone and canine fertility use and don’t http://www.tauapro.com/prodga/buy-generic-levothyroxine/ of for a, http://oripsllc.com/agite/propecia-generic-co-uk anyone ever have all http://oripsllc.com/agite/viagra-similar-products with with tadalafil in india to pocket. Using leaves messy no prescription venlafaxine guy to mij canadian pharmacy understand 0. 5 looks http://beyondbranding.com/expos/tadacip-online.php and when this unopened scrubs http://beyondbranding.com/expos/generic-cialis-online-united-states.php I China they is legitimate viagra sites does steal.

kiełbasą. Przysmak wielkanocny, ale jemy go nie tylko z tej okazji. I bardzo dobrze, bo z całą pewnością żurek zasłużył na honorowe miejsce na naszych stołach.   KapuśniakKapuśniak to idealna zupa na… grypę. Kiszona kapusta jest cennym źródłem witaminy C i szybciej pomaga wygrzebać się z infekcji. Zwykle gotowany na żeberkach, ale według nas kiełbasa musi w nim być. Najlepiej taka, gdzie jest dużo czosnku. Gwarantowany efekt rozgrzania.   Są jeszcze zupy nie do końca polskie, ale też smakowite. Należy do nich węgierska zupa gulaszowa z kiełbasą. Najlepiej, żeby była bardzo pikantna z dużą ilością papryki (o ile ktoś lubi takie doznania podniebienia).   I wreszcie, na końcu, królowa zup – grochówka. Nie bez powodu nazywa się ją zupą wojskową – dość ciężka, ale pożywna, syci na długi czas. Jest przyrządzana z łupanego grochu, na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku. Ten ostatni jest bardzo ważny, bo dodaje zupie charakterystyczny smak i zapach.   Grochowa   Jak przyrządzić pyszną grochówkę? Podajemy przepis:   l,5 l wywaru z kości i warzyw, 25 dag grochu, 30 dag ziemniaków, 20 dag kiełbasy, 10 dag boczku wędzonego, cebula, odrobina mąki, sól, pieprz, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku (można więcej)   Groch należy przebrać, opłukać, zalać wywarem i zagotować. Zostawiamy na 2 godziny. Potem gotujemy (ok. 1,5 godziny). Ziemniaki obrać, płukać, pokroić w kostkę. Dodajemy je do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać mąkę. Gdy lekko się zarumieni, dodajemy zasmażkę do zupy. Do tego dodajemy kiełbasę oraz startą marchew i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze kilka minut i…. smacznego!

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama