Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Sylwestrowe menu

29.12.2016 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Sylwestrowe menu Zbliża się ostatnia noc tego roku. Jak zwykle wielu z nas (a według niektórych sondaży nawet większość) będzie bawić się z przyjaciółmi i rodziną w domu. A że sylwestrowa noc jest i długa i pełna intensywnych wrażeń, więc i na stole nie powinno zabraknąć smakołyków. Co podać na sylwestrowe przyjęcie, a czego najlepiej unikać?

Zacznijmy od tego, czego lepiej nie podawać na sylwestrowej zabawie w domu. Unikajmy ciężkich ciast i tortów z kremem – pozostawione poza lodówką mogą komuś zaszkodzić, nie mówiąc już o mało apetycznym wyglądzie po pewnym czasie. Potrawy podane na sylwestra powinny być sycące, ale nie obciążać zanadto żołądka. Dlatego też bigos pozostały po świętach też nie będzie zbyt dobrym rozwiązaniem na sylwestrowe szaleństwa.

Planując sylwestrowe menu wykreślmy takie potrawy, które trzeba kroić i jeść przy stole. Dania powinny być takie, żeby można było albo wziąć je do ręki i jeść na stojąco (kanapki, koreczki), albo takie, żeby można było łatwo nałożyć sobie porcję i jeść także gdzie się chce – na przykład sałatka. Najlepiej sprawdzą się sałatki z lekkimi sosami, ciężkie jarzynowe z majonezem raczej odpuśćmy. Goście mają się najeść, ale nie chcemy przecież, żeby ociężali siedzieli przy stole.

Sylwestrowe menuW jadłospisie sylwestrowym uwzględnijmy przynajmniej jedno danie na ciepło
– tu doskonale sprawdzą się krokiety, paszteciki z barszczem lub parówki w płatach lazanii. Ciepłe jedzenie powinno być łatwe do odgrzania na szybko, tak, aby gospodarze nie musieli na długo zostawiać gości, by podać jedzenie.

Z przekąsek polecamy roladki z szynki nadziewane serem feta i z winogronami, wszelkiego rodzaju koreczki, domowe lub kupione nachosy z rozmaitymi dipami, ciasteczka, malutkie kanapki. Bardzo dobrze smakują i wyglądają kanapki piętrowe zrobione z pumpernikla. Za pomocą foremki lub niewielkiej szklanki możemy wyciąć odpowiedni kształt, na to położyć ser, pomidor, sałatę, posypać kiełkami. Wygląda to bardzo ładnie i jest bardzo smaczne.

Organizując domówkę możemy poprosić przyjaciół o przygotowanie potraw, które lubią.
Najlepiej w tym celu umówić się, kto co przyniesie, żeby nie zabrakło jakiegoś dania czy trunków. Oszczędzi nam to pracy, a znajomi będą mogli wykazać się kulinarnie.

Sylwestrowy stół wzbogaćmy także o różne koktajle i drinki (z alkoholem i bez). Kolorowe, owocowe koktajle będą orzeźwiać i oczywiście wspaniale smakować.

Zobacz przepis: Parówki w beszamelu i płatach lazanii

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama