Szaszłyki z polędwicy wieprzowej podane z frytkami
Składniki:
– 1 polędwiczka wieprzowa;
– Kilka pieczarek;
– kiełbasa wiejska;
– papryka;
– cebula biała;
– wędzony boczek.
Przyprawy
– 2 łyżeczki przyprawy do szaszłyków;
– Sol, pieprz do smaku;
Dodatki
– Frytki.
Wykonanie:
Polędwicę kroimy na kawałki 2×2 cm. Do miski wkładamy pokrojoną polędwicę, posypujemy solą, pieprzem, przyprawą do szaszłyków i mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do lodówki.
Cebulę kroimy w ćwiartki. Kiełbasę i boczek kroimy w plasterki.
Paprykę kroimy na kawałki 2×2 cm. Na patyczki na przemian nakładamy polędwicę, pieczarki cebulę, boczek, paprykę, kiełbasę.
Szaszłyki grillujemy na grillu z każdej strony kilka minut. Nagrzewamy piekarnik 180 stopni, następnie smażymy frytki na złoty kolor.