Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Szczypta smaku

30.10.2013 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

GorczycaPrzyprawy były używane już 50 tysięcy lat p.n.e. na terenie dzisiejszego Maroka. Ludzie zorientowali się, że potrawa jest o wiele smaczniejsza po dodaniu pewnych ziół czy warzyw. Przyprawy miały także swoje zastosowanie w konserwowaniu żywności, w obrzędach religijnych (np. balsamowanie w starożytnym Egipcie) oraz w medycynie.
 
Wykopaliska prowadzone na terenie dzisiejszej Syrii odsłoniły na kuchennej podłodze spalony ząbek czosnku, datowany na 1700 rok p.n.e. Pliniusz Starszy wspominał, że Rzymianie używali czosnku w I w. n.e.
 
Przez całe tysiąclecia handel przyprawami, szczególnie tymi korzennymi pochodzącymi z odległych krajów Azji, przynosił znaczne zyski i był rozwijany. Przypuszczalnie olbrzymie bogactwa króla Salomona pochodziły w znacznej mierze z tego handlu. Aleksandria za czasów Ptolemeuszów była centrum handlującym przyprawami indyjskimi. Celem wypraw morskich Krzysztofa Kolumba i Johna Cabota były zasobne w przyprawy Indie
 
PrzyprawyDziś nie wyobrażamy sobie kuchni bez przypraw. Potrawy bez nich są mdłe, pozbawione charakterystycznego smaku. Dodajemy je do warzyw, mięs, ryb.
 
Przy domowym wyrobie kiełbas właściwy dobór przypraw to połowa sukcesu. To przyprawy nadają kiełbasie niepowtarzalny aromat i smak. Wytrawny smakosz rozpozna gatunek kiełbasy także po zapachu i smaku ziół i dodatków. Czym najlepiej przyprawiać kiełbasy?
 
Czosnek – stosowany w kuchni służy jako przyprawa, ale świetnie sprawdza się też jako konserwant żywności. Dodany do zalewy zapobiega psuciu się mięsa. Nieodłączny element wielu kiełbas, naturalny antybiotyk oraz… afrodyzjak.
 
Majeranek – roślina o wielu właściwościach leczniczych. Dodawana do białej kiełbasy, wątrobianki. Ma specyficzny aromat i ułatwia trawienie.
 
Tymianek – roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, istotny składnik ziół prowansalskich. Idealny do tłustych kiełbas i mięs.
 
PrzyprawyPieprz – jedna z najpopularniejszych przypraw. Owoce pieprzu mają ostry smak i aromat. Używane do większości gatunków kiełbas.
 
Kolendra – bardzo popularna przyprawa z basenu Morza Śródziemnego. Ułatwia trawienie i działa rozkurczowo. Jeśli chodzi o zastosowanie w przetwórstwie mięsnym, to dobrze jest ją połączyć z innymi przyprawami. Idealnie komponuje się np. z kminkiem.
 
Rozmaryn – ta aromatyczna roślina znakomicie nadaje się do przyprawienia białej kiełbasy. Ma wysoką zawartość olejków eterycznych. Komponuje się dobrze także z dziczyzną, jest świetnym składnikiem marynat.
 
To tylko kilka z ogromnej ilości przypraw. Podczas przyrządzania kiełbas dobrze jest mieć pod ręką odpowiednio skomponowane mieszanki przypraw. Oczywiście można samemu dobrać proporcje, ale taka mieszanka ziół zapewni więcej doznań smakowych.
 
W naszym sklepie możecie zakupić mieszankę do peklowania “Receptura Babci Leokadii” oraz “Sekret Dziadka Feliksa”. Wszystkie nasze przyprawy nie zawierają glutaminianu sodu. Zapraszamy do zakupów!

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama