Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Szynka Pieczona

23.06.2014 | kategoria: Artykuły, Kiełbasa, Kiełbasa, Pieczone, Przepisy

Zwykle zanim podam wam przepis to obdarzam was mniej lub bardziej nudną historyjką. Tym razem padam na twarz więc historyjki nie będzie. Z czego pewnie bardzo się cieszycie :)
Dzień cały pracowałem, potem zjadłem taką porcję obiadu, że zaraz się rozpadnę na dwie części i zasypiam. Ale zanim zasnę to muszę ten przepis wpisać, bo potem znowu nie będę miał kiedy. I ogarnę się w listopadzie :)
 
Więc zapraszamy na pieczoną szynkę. Szynka wyszła rewelacyjna, bez dwóch zdań. Kilka razy robiliśmy jakieś wędliny, ale myślę, że ta jest najlepsza z dotychczasowych. A przy okazji najprostsza chyba w zrobieniu. Bo nie trzeba mozolnie przygotowywać mieszanki przypraw do wędliny. Użyliśmy gotowej mieszanki o nazwie „Solanka do szynek – tradycyjna mieszanka do peklowania mięsa”. Dostaliśmy ją od Dobrej Kiełbasy. Zasadniczo jestem przeciwny stosowaniu wszelakich gotowych mieszanek przypraw. Zawsze po prostu wolę samemu sobie skomponować z tego co lubię. Ale są dwie firmy, których gotowe mieszanki stosować warto. I właśnie jedną z nich jest Dobra Kiełbasa (przy okazji zapraszam do zapoznania się z ich fanpage na Facebooku: KLIK). A jeśli chcecie to nazwę drugiej firmy ewentualnie na ucho po cichu mogę wam zdradzić :) Mieszanki od Dobrej Kiełbasy są po prostu doskonałe. Użyliśmy już kilku (kolejne przepisy z innymi mieszankami w przygotowaniu) i wiem, że niczego im nie brakuje. Będę je stosował, bo są tak samo dobre jak mieszanka, którą ewentualnie sam bym skomponował. I śmiało mogę je polecać. Naprawdę zapraszam was do zapoznania się z przyprawową ofertą Dobrej Kiełbasy (tutaj). Niedługo pokażemy wam jak można wykorzystać inne ich mieszanki, a tymczasem zapraszamy na pieczoną szynkę.

1,5 kg szynki
2 l wody
280 g solanki do szynek od Dobrej Kiełbasy
 
Sprawa jest prosta: solankę rozpuszczamy w wodzie i wkładamy do środka szynkę. Trzeba to oczywiście w jakimś dużym naczyniu zrobić. My użyliśmy beczułki do ogórków małosolnych. I trzymamy szynkę w tej solance 3 dni (przekręcając na drugi bok każdego dnia). Na koniec trzeciego dnia szynkę wyjmujemy, myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do siatki wędliniarskiej. Pieczemy 90 minut w 190 stopniach.
20 minut przed końcem pieczenia odwracamy szynkę do góry nogami i włączamy w piekarniku funkcję grilla – żeby się szynka ładnie przyrumieniła..
 
Smacznego!
 
Siatkę wędliniarską również można nabyć w sklepie Dobrej Kiełbasy: KLIK
A przy okazji odezwa do Dobrej Kiełbasy: Kiełbasoooooo, a może wprowadzilibyście do swojej oferty taką specjalną tubę do nakładania siatki wędliniarskiej? Nakładanie siatki tak po prostu od razu na szynkę jest, delikatnie mówiąc, kłopotliwe i niewygodne…
A już niedługo będziemy mieć dla was więcej przepisów z wykorzystaniem mieszanek przypraw.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Dobra Kiełbasa

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close