Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Szynka Pieczona

23.06.2014 | kategoria: Artykuły, Kiełbasa, Kiełbasa, Pieczone, Przepisy

Zwykle zanim podam wam przepis to obdarzam was mniej lub bardziej nudną historyjką. Tym razem padam na twarz więc historyjki nie będzie. Z czego pewnie bardzo się cieszycie :)
Dzień cały pracowałem, potem zjadłem taką porcję obiadu, że zaraz się rozpadnę na dwie części i zasypiam. Ale zanim zasnę to muszę ten przepis wpisać, bo potem znowu nie będę miał kiedy. I ogarnę się w listopadzie :)
 
Więc zapraszamy na pieczoną szynkę. Szynka wyszła rewelacyjna, bez dwóch zdań. Kilka razy robiliśmy jakieś wędliny, ale myślę, że ta jest najlepsza z dotychczasowych. A przy okazji najprostsza chyba w zrobieniu. Bo nie trzeba mozolnie przygotowywać mieszanki przypraw do wędliny. Użyliśmy gotowej mieszanki o nazwie “Solanka do szynek – tradycyjna mieszanka do peklowania mięsa”. Dostaliśmy ją od Dobrej Kiełbasy. Zasadniczo jestem przeciwny stosowaniu wszelakich gotowych mieszanek przypraw. Zawsze po prostu wolę samemu sobie skomponować z tego co lubię. Ale są dwie firmy, których gotowe mieszanki stosować warto. I właśnie jedną z nich jest Dobra Kiełbasa (przy okazji zapraszam do zapoznania się z ich fanpage na Facebooku: KLIK). A jeśli chcecie to nazwę drugiej firmy ewentualnie na ucho po cichu mogę wam zdradzić :) Mieszanki od Dobrej Kiełbasy są po prostu doskonałe. Użyliśmy już kilku (kolejne przepisy z innymi mieszankami w przygotowaniu) i wiem, że niczego im nie brakuje. Będę je stosował, bo są tak samo dobre jak mieszanka, którą ewentualnie sam bym skomponował. I śmiało mogę je polecać. Naprawdę zapraszam was do zapoznania się z przyprawową ofertą Dobrej Kiełbasy (tutaj). Niedługo pokażemy wam jak można wykorzystać inne ich mieszanki, a tymczasem zapraszamy na pieczoną szynkę.

1,5 kg szynki
2 l wody
280 g solanki do szynek od Dobrej Kiełbasy
 
Sprawa jest prosta: solankę rozpuszczamy w wodzie i wkładamy do środka szynkę. Trzeba to oczywiście w jakimś dużym naczyniu zrobić. My użyliśmy beczułki do ogórków małosolnych. I trzymamy szynkę w tej solance 3 dni (przekręcając na drugi bok każdego dnia). Na koniec trzeciego dnia szynkę wyjmujemy, myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do siatki wędliniarskiej. Pieczemy 90 minut w 190 stopniach.
20 minut przed końcem pieczenia odwracamy szynkę do góry nogami i włączamy w piekarniku funkcję grilla – żeby się szynka ładnie przyrumieniła..
 
Smacznego!
 
Siatkę wędliniarską również można nabyć w sklepie Dobrej Kiełbasy: KLIK
A przy okazji odezwa do Dobrej Kiełbasy: Kiełbasoooooo, a może wprowadzilibyście do swojej oferty taką specjalną tubę do nakładania siatki wędliniarskiej? Nakładanie siatki tak po prostu od razu na szynkę jest, delikatnie mówiąc, kłopotliwe i niewygodne…
A już niedługo będziemy mieć dla was więcej przepisów z wykorzystaniem mieszanek przypraw.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama