Czas przygotowania: 120 minut + czas peklowania 5 dni
Składniki:
– ok 1200 g szynki wieprzowej, najlepiej kulki
– 500 ml wody
– 4 łyżki peklosoli
– 3 ząbki czosnku
– 4 listki laurowe
– 8 ziarenek ziela angielskiego
– kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
Wykonanie:
Wodę gotujemy z dodatkiem ziela, listków laurowych i pieprzu. Gdy woda przestygnie dodajemy peklosól, mieszamy, a następnie dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Do całkowicie zimnej marynaty wkładamy mięso. Musi być ono całkowicie zanurzone w płynie. Garnek przykrywamy i ustawiamy w zimnym miejscu na 60 godzin. Raz na 12 godzin mięso odwracamy. Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty, wkładamy je do plastikowego woreczka przeznaczonego do parzenia w szynkowarze. Do woreczka wkładamy również przyprawy z marynaty i czosnek. Mięso umieszczamy w wypełnionym wodą szynkowarze z kołnierzem. Szynkę parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny. Szynkowar wyjmujemy z garnka i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia, a następnie chowamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia z szynki zdejmujmy folię.