Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Szynka z szynkowara

23.03.2020 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Szynka z szynkowaraSzynka z szynkowara

Składniki:
– 1 kg szynki wieprzowej
– 18 g peklosoli lub wg własnego smaku
– ½ łyżeczki kolendry
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu
– 3 liście laurowe
– 1 łyżeczka majeranku
– 2 ząbki czosnku
– ziele angielskie.

Wykonanie:
Wszystkie składniki przypraw dokładnie mieszamy. Szynkę nacieramy przyprawami, a następnie wkładamy do lodówki na 4 dni. Po tym czasie, zamarynowane mięso wkładamy do szynkowara i parzymy. Najlepiej parzyć w temperaturze wody około 78-80 stopni, aby w środku szynki osiągnąć około 72-75 stopni temperatury. Po parzeniu mięso ostudzić.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama