Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Szynkowa z szynkowara

10.11.2015 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy

SzynkowaSzynkowa z szynkowara
 
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
1 łyżka peklosoli
1 łyżka soli
5 ząbków czosnku
pieprz
1,5 łyżeczki żelatyny
80 ml wody

Szynkę kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Następnie kroimy w kostkę o grubości 3 cm. Do mięsa dodajemy sól oraz czosnek (przeciśnięty przez praskę) i wyrabiamy przez 10-15 minut. Następnie chowamy mięso do lodówki na całą noc.
Wyjmujemy mięso, dodajemy pieprz i wyrabiamy dalej, aż będzie mieć kleistą konsystencję. Rozpuszczamy żelatynę w 80 ml gorącej wody i po przestudzeniu wlewamy do mięsa. Mięso umieszczamy w worku do szynkowara, który wstawiamy do garnka z wodą tak, by woda sięgała do 3/4 wysokości. Po zagotowaniu wody parzymy na małym ogniu przez 2 godziny.
Studzimy całą noc, a następnego dnia – robimy kanapki z szynkową :)
Smacznego!

Zobacz artykuł: Nie-zwykła domowa kiełbasa szynkowa

 

  • samanta58

    tylko po co zelatyna mięso ma w sobie klej

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama