Składniki:
Na ciasto kruche:
– 200 g mąki pszennej;
– 100 g masła (schłodzonego);
– 1 jajko;
– szczypta soli;
– 2-3 łyżki zimnej wody.
Na nadzienie:
– 300 g pasztetu (np. drobiowego, wieprzowego lub warzywnego);
– 1 cebula;
– 2 ząbki czosnku;
– 100 ml śmietany 18%;
– 2 jajka;
– 100 g sera żółtego (starty);
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku;
– 1 łyżka oleju;
– opcjonalnie: zioła, np. tymianek, pietruszka.
Dekoracja
– Świeże pomidory.
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta kruchego:
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli i pokrojone na kawałki zimne masło. Siekaj masło z mąką nożem, a następnie dodaj jajko. Szybko zagnieć ciasto, dodając wodę, jeśli jest za suche. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i schładzaj w lodówce przez około 30 minut.
Przygotowanie nadzienia:
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek. Podsmaż razem przez 2-3 minuty. W misce wymieszaj pasztet, podsmażoną cebulę i czosnek, śmietanę, jajka oraz starty ser. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Możesz również dodać ulubione zioła.
Przygotowanie tarty:
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę do tarty (ok. 24-26 cm). Nakłuj spód widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10-12 minut, aż lekko się zarumieni.
Na podpieczony spód wyłóż równomiernie przygotowaną masę pasztetową. Wygładź wierzch.
Pieczenie:
Tartę wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut, aż nadzienie się zetnie i zrumieni. Tarta smakuje najlepiej na ciepło, ale można ją również serwować na zimno. Przed podaniem można udekorować świeżymi pomidorami i ziołami.