Tatar wołowy w nowym wydaniu z gravlax z żółtka wędzonym
Składniki:
– 50 dkg polędwicy wołowej
– ogórek kiszony
– cebula czerwona
– pieprz czarny do smaku
– sól
– 4 szt. żółtka
– pikle
– domowy chleb żytni na zakwasie
– 30 dkg cukru
– 30 dkg soli
– wędzone masło
– 400 ml olej rzepakowy
– 500 g lód
– Świeży tymianek
Wykonanie:
Tatar wołowy
Mięso dokładnie myjemy i siekamy. Ogórki kiszone i cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wołowinę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i i olejem rzepakowym wędzonym z tymiankiem.
Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem
Możemy użyć gotowy olej wędzony, dostępny w sklepie DobraKielbasa.pl (https://sklep.dobrakielbasa.pl/dymy-w-plynie/106-olej-roslinny-o-aromacie-dymnym.html)
lub sami uwędzić:
Lód przesypujemy do pojemnika. Olej rzepakowy wlewamy do miseczki. Wkładamy do wędzarni miseczkę z olejem. Pojemnik z lodem musi znajdować się poniżej oleju rzepakowego. Włączamy tylko generator dymu i wędzimy nasz produkt przez 1h.
Temperatura w wędzarni musi wynosić około 25-30 stopni.
Dla uzyskania mocniejszego efektu możemy przedłużyć czas wędzenia do 2h.
Po skończonym wędzeniu olej przelewamy do dzbanuszka i wkładamy świeży tymianek.
Gravlax z żółka
Do płaskiego pojemnika wsypujemy sól i cukier, a następnie mieszamy. Delikatnie układamy żółtka, zasypujemy mieszanką soli i cukru, postawiamy na 1 godzinę.
Po określonym upływie czasu delikatnie na łyżkę wkładamy żółto, wkładamy do wody, oczyszczamy z nadmiaru soli i cukru. Wkładamy do wędzonego oleju rzepakowego z tymiankiem.
Z chleba żytniego domowej roboty robimy grzanki.
Serwis
Na talerzu układamy pokrojoną cebulę czerwoną, ogórki kiszone, mięso wołowe, na wierzchu układamy żółto. Obok układamy grzankę i pikle z warzyw.