Składniki:
– 750 ml mleka;
– 2 budynie waniliowe;
– 90 g cukru;
– 65 g kakao dla dzieci;
– 200 g masła;
– 400 g skyr Piątnica;
– ok. 300 g herbatników waniliowych;
– ok. 300 g herbatników kakaowych.
Wykonanie:
Tortownicę (ok. 22 cm średnicy) wykładamy folią spożywczą. 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku dokładnie mieszamy budynie oraz kakao i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i dokładnie mieszamy, aż połączy się z budyniem następnie dodajemy skyr Piątnica. Ciepłą masą przekładamy herbatniki. Łączymy ze sobą dwa herbatniki: kakaowy z waniliowym. Układamy pionowo w tortownicy, na przemian aby uzyskać ładne warstwy. Wierzę przykrywamy folią spożywczą. Całość wstawiamy do chłodnego miejsca, aby herbatniki zmiękły a masa stężała pozostawiamy najlepiej na noc. Następnie usuwamy obręcz.
Składniki na krem śmietanowo-serowy:
– 250 g mascarpone;
– 250 g śmietany kremówki 30%;
– 1 śmietan fix;
– 2-3 łyżki cukru pudru do smaku;
– 1 łyżka żelatyny;
– aromat waniliowy;
Krem śmietanowy wykonanie:
Układamy pionowo w tortownicy, na przemian aby uzyskać ładne warstwy. Wierzę przykrywamy folią spożywczą. Całość wstawiamy do chłodnego miejsca, aby herbatniki zmiękły a masa stężała pozostawiamy najlepiej na noc. Następnie usuwamy obręcz.
Żelatynę namoczyć w zimniej wodzie. Po napęcznieniu wkładamy do mikrofali na około 20 sekund w celu rozpuszczenia. Do miski wlewamy mocno schłodzoną śmietanę i ubijamy pod koniec dodajemy śmietan fix wymieszany z cukrem pudrem. Do drugiej miski wkładamy ser mascarpone i aromat śmietankowy i mieszamy, dodając ubitą śmietanę. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę i delikatnie łączymy wszystko ze sobą.