Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Udka faszerowane mięsem mielonym

01.07.2020 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy

Udka faszerowane mięsem mielonymUdka faszerowane mięsem mielonym

Składniki:
– 6 udek drobiowych średniej wielkości
– 30 dkg mięsa mielonego z łopatki
– 30 dkg mielonej piersi z kurczaka
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki siekanej natki pietruszki
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 1 łyżeczka tymianku
– 2 jajka
– Bułka tarta
– Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Udka umyć, osuszyć i wytrybować z kości, tak aby nie uszkodzić skóry. Mięso obsypać tymiankiem, solą i pieprzem z obu stron. Mięso mielone z piersi z kurczaka i łopatki włożyć do miski. Do mięsa dodać jajka, natkę pietruszki, przyprawy i bułkę tartą. Wszystko wymieszać. Na każdy płat mięsa z udek rozłożyć farsz mięsny i ciasno zawijać w kształt udka, następnie zaszyć. Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić olejem. Wstawić do piekarnika i piec w nagrzanym do 180 stopni około 1 godzinę.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama