Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Udziec z indyka długo marynowany i wolno pieczony

30.10.2025 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy

Udziec z indyka długo marynowany i wolno pieczonyUdziec z indyka długo marynowany i wolno pieczony

Składniki:
– 1 duży udziec z indyka (1,5–2 kg, najlepiej z kością i skórą);
Na marynatę:
– 4 ząbki czosnku;
– 3 łyżki oliwy z oliwek;
– 2 łyżki musztardy francuskiej;
– 2 łyżki miodu;
– 1 łyżka soku z cytryny;
– 2 łyżeczki soli;
– 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego;
– 1 łyżeczka papryki słodkiej i ½ łyżeczki papryki wędzonej;
rozmaryn;
– 2 liście laurowe;
– bulion;

Wykonanie:
Udziec oczyść i osusz papierowym ręcznikiem. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj i dokładnie natrzyj nimi mięso, również pod skórą. Włóż do naczynia, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin, a najlepiej 3 dni. Im dłużej, tym lepiej mięso przejdzie aromatem ziół i przypraw. Wyjmij udziec z lodówki na godzinę przed pieczeniem, żeby osiągnął temperaturę pokojową. Włóż mięso do dużej brytfanny, dodaj cebulę, marchew i pietruszkę. Podlej bulionem.
Rozgrzej piekarnik do 140°C (grzanie góra–dół). Piecz pod przykryciem przez ok. 3,5–4 godziny. Co jakiś czas polewaj mięso wytworzonym sosem. Na ostatnie 20–30 minut odkryj, zwiększ temperaturę do 200°C, żeby skórka się zarumieniła i była chrupiąca.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama