Walentynkowa kolacja – polędwiczki z makaronem w serduszka
Składniki:
– 1 polędwiczka wieprzowa
– 100 ml wina czerwonego
– 1 szalotka,
– olej rzepakowy wędzony
– 3 łyżki miodu
– 2 liście laurowe
– świeży tymianek
– sól: do smaku
– pieprz do smaku
Wykonanie:
Polędwiczkę oczyszczamy z błon i tłuszczu, następnie myjemy i dokładnie osuszamy. Przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy wino, dodajemy miód, przyprawy, zioła, pokrojoną szalotkę i wszystko dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy polędwiczkę i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej rzepakowy wędzony, wkładamy polędwiczkę i przykrywamy folią aluminiową. Tak przygotowaną wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 20-30 minut. Na 5 minut przed końcem zdejmujemy folię. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na talerzu układamy makaron, na nim pokrojona polędwiczkę, całość polewamy sosem z pieczenia polędwiczki.
Autor: Mariola Grzęda
Kulinarne pyszności Molki