Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Walentynkowa pieczeń

12.02.2015 | kategoria: Dania, Kiełbasa, Przepisy

Walentynki1 udziec jagnięcy (ok. 2 kg)
1 kwaśne jabłko pokrojone w kostkę
1 posiekana szalotka
1 łyżka masła
sól, pieprz
150 g miękkiego koziego sera
50 g orzechów włoskich
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
1 łyżka oliwy
 
Jabłka i szalotki dusimy na maśle. Po wystudzeniu mieszamy z posiekanymi orzechami i rozdrobnionym serem. Kozi ser powinien być nie taki w pojemniczku do smarowania pieczywa (jaki często można kupić) tylko raczej taki jak zwykły twaróg wyglądający. Dodajemy miętę, solimy i pieprzymy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Z udźca usuwamy kość (lub prosimy o to rzeźnika). Mięso lekko rozklepujemy, aby uzyskać płat mięsa równej grubości. Nacieramy obie strony solą i pieprzem i na wewnętrznej stronie mięsa układamy farsz. Rolujemy zakładając brzegi tak, aby nadzienie nie wypłynęło i obwiązujemy wszystko nicią. Obsmażamy mięso z każdej strony na łyżce oliwy. Mięso układamy na ruszcie piekarnika, pod spód wykładamy blachę (na którą będzie kapał tłuszcz) i pieczemy przez godzinę. Polewamy mięso co jakiś czas wyciekającym tłuszczem. Po upieczeniu zawijamy mięso na 10 minut w folię aluminiową. Służy to równomiernemu rozłożeniu soków w mięsie. Po zdjęciu nici mięso kroimy na porcje i podajemy z ziemniakami pieczonymi z rozmarynem.
 
Smacznego!
Zobacz artykuł: Walentynkowa pieczeń od serca.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama