Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Walentynkowe róże

11.02.2019 | kategoria: Przepisy

Roze

Składniki
– 1 kg mąki
– 15 dag cukru pudru
– 10 żółtek
– szklanka gęstej słodkiej śmietany
– 50 ml spirytusu
– szczypta soli
– olejek arakowy
– konfitura wiśniowa
– 1,5 kg smalcu
– cukier waniliowy i cukier puder do posypania

Wykonanie

Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy żółtka, śmietanę, sól, aromat, spirytus i zagniatamy ciasto. Następnie przez około 20 min. raz koło razu, zbijamy je drewnianym wałkiem tak, by uzyskało jednolitą konsystencję i się napowietrzyło. Ubite ciasto przykrywamy ściereczką i przez 1-3 godz. trzymamy w chłodnym miejscu. Ciasto rozwałkowujemy porcjami na jak najcieńsze placki. Z placków wykrawamy kółeczka o średnicy 5,4 i 3 cm (taką samą liczbę kółek każdej wielkości). Brzegi kółek nacinamy w kilku miejscach, a w środki smarujemy białkiem. Zaczynając od największego nakładamy kółka na siebie i mocno przyciskamy palcem w środku tak, by się skleiły. Wrzucamy po kilka róż płatkami do dołu na rozgrzany w szerokim rondlu tłuszcz i króciutko smażymy z obu stron na jasno złoto. Następnie delikatnie, by się nie połamały, przekładamy je na półmisek lub paterę. W środek każdej różyczki władamy konfiturę, następnie posypujemy cukrem pudrem waniliowym, kiedy są jeszcze ciepłe.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama