Walentynkowe serce – sernik na zimno
Składniki:
Spód sernika:
– 150 herbatników
– 50 g orzechów mielonych laskowych
– 1 łyżka kakao
– 2 łyżki cukru pudru
– około 150 g masła.
Masa serowa
– 1 jogurt naturalny 400 ml
– 500 g sera homogenizowanego chudego
– 200 g sera mascarpone
– 1/2 opakowania żelatyny
– 1 szklanka cukru pudru
– 2 cukry waniliowe
– 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
– Sok z jednej cytryny
Dodatkowo
– 1 galaretka czerwona
– dekoracje z czekolady
– 100 g kremu maślanego do dekoracji
Wykonanie:
Spód sernika:
Do miski wkładamy herbatniki, miksujemy na pyłek, dodajemy cukier puder oraz kakao i dokładnie mieszamy. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy do „ciasteczkowego pyłu” i mieszamy do powstania jednolitej masy, którą następnie wylepiamy silikonową tortownicę. Tortownicę wkładamy do zamrażalki na około 30 minut.
Galaretkę przygotowujemy według przepisu.
Do miski wkładamy ser homogenizowany, mascarpone, jogurt, cukier puder, cukier waniliowy, wanilię, sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy. Do miseczki wsypujemy żelatynę dodajemy zimnej wody, mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. Następnie wlewamy gorącą wodę w celu rozpuszczenia. Do masy serowej wlewamy żelatynę, mieszamy i wykładamy na masę ciasteczkową. Na masę serową wylewamy przygotowaną galaretkę. Wkładamy do lodówki na noc. Po wyjęciu z lodówki robimy dekoracje.
Autor: Mariola Grzęda
Kulinarne pyszności Molki