Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Warzywa nadziewane mięsem mielonym

23.03.2020 | kategoria: Dania, Przepisy

Warzywa nadziewane mięsem mielonymWarzywa nadziewane mięsem mielonym

Składniki:
– 2 papryki
– 2 bakłażany
– Około 300g mięsa mielonego z łopatki
– 1 jajko
– Sól, pieprz do smaku
– ½ łyżeczki słodkiej papryki
– 1 ząbek czosnku
– Bułka tarta
– ½ łyżeczki ziół prowansalskich
– 1 cebula

Wykonanie:
Bakłażany umyć przekroić na pół wydrążyć, posypać solą. Paprykę umyć, wydrążyć środek, przekroić na pół. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Wydrążone warzywa napełniamy farszem, którego wierzch posypujemy serem żółtym. Układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40/45 minut.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama