Składniki:
– Szparagi,
– Mini marchewki,
– Cukinia,
– Brokuł,
– Rzodkiewki,
– 250 ml wody gazowanej,
– Lód w kostkach,
– Tempura w proszku,
– Sól do smaku,
– Olej rzepakowy,
– Majonez,
– Jogurt,
– Kolendra,
– Szczypiorek,
– Bazylia,
– Mięta,
– Szpinak,
– Sok z limonki.
Wykonanie:
Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
Panierkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Przed samą czynnością smażenia dodajemy stopniowo kostki lodu. Rozgrzewamy olej we frytkownicy do 180° i przygotowujemy tacę, wyłożoną ręcznikiem papierowym, na który będziemy wykładać usmażone warzywa. Gdy olej będzie nagrzany, pojedynczo wkładamy warzywa do tempury, delikatnie otrząsamy z jej nadmiaru, a następnie kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy warzywa około 2 minuty. Po tym czasie wyciągamy je na ręcznik, w celu odsączenia z nadmiaru oleju.
Sos z bazylią
Bardzo drobno siekamy zioła i szczypiorek, dodajemy sok z limonki i 4 łyżki majonezu. Następnie mieszamy i blendujemy.
Sos z kolendrą
Bardzo drobno siekamy kolendrę. Dodajemy 4 łyżki majonezu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos z miętowy
Bardzo drobno siekamy miętę, dodajemy 3 łyżki majonezu i jogurtu, mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.