Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Warzywa w tempurze

26.04.2021 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Warzywa w tempurzeWarzywa w tempurze

Składniki:
– Szparagi,
– Mini marchewki,
– Cukinia,
– Brokuł,
– Rzodkiewki,
– 250 ml wody gazowanej,
– Lód w kostkach,
– Tempura w proszku,
– Sól do smaku,
– Olej rzepakowy,
– Majonez,
– Jogurt,
Kolendra,
– Szczypiorek,
– Bazylia,
– Mięta,
– Szpinak,
– Sok z limonki.

Wykonanie:
Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
Panierkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Przed samą czynnością smażenia dodajemy stopniowo kostki lodu. Rozgrzewamy olej we frytkownicy do 180° i przygotowujemy tacę, wyłożoną ręcznikiem papierowym, na który będziemy wykładać usmażone warzywa. Gdy olej będzie nagrzany, pojedynczo wkładamy warzywa do tempury, delikatnie otrząsamy z jej nadmiaru, a następnie kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy warzywa około 2 minuty. Po tym czasie wyciągamy je na ręcznik, w celu odsączenia z nadmiaru oleju.

Sos z bazylią
Bardzo drobno siekamy zioła i szczypiorek, dodajemy sok z limonki i 4 łyżki majonezu. Następnie mieszamy i blendujemy.

Sos z kolendrą
Bardzo drobno siekamy kolendrę. Dodajemy 4 łyżki majonezu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos z miętowy
Bardzo drobno siekamy miętę, dodajemy 3 łyżki majonezu i jogurtu, mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama