Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wątróbka podana w jabłku

07.06.2024 | kategoria: Dania, Przepisy

Wątróbka podana w jabłkuWątróbka podana w jabłku

Składniki:
– 0,5 kg jędrnej, świeżej wątróbki drobiowej;
– 1 biała cebula;
– 3 jabłka;
– 2 łyżeczki miodu;
– 2 łyżki sosu sojowego;
– olej;
– sól;
– świeżo mielony pieprz.

Wykonanie:
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Wątróbkę oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki. Z jabłek ściąć wierzch, wydrążyć otwór (np. łyżeczką do wycinania kulek z arbuza). W tym czasie przygotować wątróbkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wątróbkę umieścić na patelni. Smażyć na średnim ogniu, mieszając, przez ok. 10 minut. Pod koniec podlać sosem sojowym, dodać cebulę i wymieszać. Wątróbkę doprawić solą i pieprzem jabłka napełnić wątróbką z cebulą, ułożyć na grillu. Grillujemy około 15-20 minut.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama