Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wędliny długo w domu dojrzewające

30.09.2016 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki, Kiełbasa

Wędliny długo w domu dojrzewająceKilka lat temu wróciliśmy w moim domu do robienia różnego rodzaju wędlin. Wiadomo, że te sklepowe miewają różne niepotrzebne dodatki. Do naszych domowych wiemy, co wkładamy i nie ukrywajmy, takie domowe wędliny mają zupełnie inny smak, niż te sklepowe.
Jednym ze znanych sposób domowego przetwórstwa mięsnego, oprócz wędzenia czy też parzenia w szynkowarze jest suszenie lub też dojrzewanie mięsa. Sposób ten sięga historią czasów sprzed epoki lodówek i chłodziarek, zaś sama metoda konserwowania wędlin pozwala je przechowywać przez długi czas.

Na czym polega ten proces? W dużym skrócie chodzi o to, aby pozbawić mięso nadmiaru wody. W tym celu mięso marynujemy w cukrze przez kilkanaście godzin, pamiętając o tym, aby odlewać sok, który w międzyczasie się wytworzy. Następnie mięso jest marynowane w soli lub peklsoli, w zależności od naszego gustu (peklosól pozwala zachować mięsu ładny różowy kolor). Cały proces marynowania mięsa trwa około 3–6 dni, w zależności od rodzaju mięsa i wyrobu, jaki chcemy przygotować. Krócej będziemy marynować mięso w kawałkach przeznaczone na kiełbasy czy salami, które będziemy później mielić, a dłużej większe porcje kilogramowe, z których możemy przyrządzić szynkę, baleron czy polędwicę.
Po procesie marynowania w cukrze i soli przychodzi pora na marynowanie w przyprawach. I tutaj są dwie szkoły. Jedna z nich mówi, żeby marynować mięso jeszcze przez kilkanaście godzin w lodówce, a druga, żeby już suszyć wędlinę w przewiewnym miejscu. Wypróbowałam obydwie wersje i jak dla mnie obydwie doskonale zdają egzamin.

Wędliny długo w domu dojrzewająceW jaki sposób suszymy wędliny? Oczywiście najlepiej w pończosze! Wiem, że niektórzy z Was będą zdziwieni, ale to nie jest pomyłka. Wkładając mięso do pończochy czy też obciętej rajstopy mamy pewność, że mięso będzie równomiernie obsychało i będzie ładnie uformowane. Oczywiście jeśli wolicie, możecie też wykorzystać gazę.

Dobra podsuszana wędlina to także odpowiednio dobrane przyprawy. W zależności od naszych smaków czy też gustów możemy wykorzystać czarny lub kolorowy świeżo zmielony pieprz, paprykę słodką, ostrą lub też wędzoną. Doskonałe też będą zioła takie jak rozmaryn, tymianek, czosnek niedźwiedzi, majeranek czy też rozmaryn.

Istotnym elementem przygotowania naszych wędlin jest również temperatura suszenia.
Moje wędliny suszę od października do marca, gdy nie przekracza ona 20 stopni Celsjusza w pomieszczeniu, w którym wisi mięso. Średni czas suszenia wędlin to 6-10 dni, jednak ostateczna ilość dni tak naprawdę zależy od Waszego gustu.

Wykonanie dojrzewających wędlin jest niezwykle proste i nie potrzebujemy do ich przygotowania żadnych sprzętów czy urządzeń. Tak jak napisałam poprzednio, wystarczy tylko pończocha!
Zapraszam więc na pyszne domowe chorizo. Każdemu się uda!

Agata Witowska
Kulinarne Przygody Gatity
redakcja – DobraKielbasa.pl

Zobacz przepis: Domowe Chorizo

 

  • Ellllo

    Ja kupuję często wołowinę sezonowaną w sklepie Kiszeczka. Lubię takie niestandardowe rozwiązania. :-)

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama