Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wędzona pierś z kaczki

20.01.2020 | kategoria: Przepisy, Wędzenie

Wędzona pierś z kaczkiWędzona pierś z kaczki

Składniki:
– 2 piersi z kaczki około 80 dag
– 50 g peklosoli
– Ziele angielskie
Pieprz
Rozmaryn
Czosnek
Majeranek

Wykonanie:
Przygotowanie solanki
Do miski wlewamy litr wody, dodajemy przyprawy i peklsól, wkładamy piersi z kaczki i zostawiamy na 24h. Po tym czasie wyjmujemy z solanki, wkładamy do siatki wędzarniczej i wieszamy na drążku na kilka godzin w celu osuszenia. Wkładamy do wędzarni i osuszamy w 40 stopniach około 1 godzinę. Włączamy dym i wędzimy w temperaturze 70-75 stopni do osiągnięcia w środku około 70-72 stopni. Można wędzić krócej, ale wtedy parzymy pierś w wodzie do osiągnięcia w środku temperatury około 70-72 stopni.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama