Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wędzone krewetki z sosem chili

08.08.2015 | kategoria: Przepisy, Wędzenie

KrewetkaWędzone krewetki z sosem chili
 
Składniki:
Krewetka 31-40 – 0,5 kg
Sos sojowy Kikkoman – 15 ml
Dym Smokeland do różnego radzaju mięs i ryb – 10 ml
Cytryna – 1 szt.
Sos chili słodko-pikantny Aiko
 
Umyć krewetki, przyprawić sosem sojowym Kikkoman i dymem, pozostawić na około 1-2 godz. Następnie krewetki nadziać na drewniane szpilki do szaszłyka i pozostawić, aby się osuszyły. Osuszone krewetki włożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do piekarnika rozgrzanego do ok. 160 st. C na 5 min. Podawać jako przekąskę z sosem chili słodko-pikantnym Aiko, serwowanym w wydrążonej cytrynie.

Zobacz artykuł: Dymne menu – pierwsze przepisy

Zobacz przepis: Śledź z dymkiem

Zobacz przepis: Sałata grecka z podwędzaną fetą

Zobacz przepis: Dymna zupa gulaszowa

Zobacz przepis: Wędzony łosoś

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama