Wędzone krewetki z sosem chili
Składniki:
Krewetka 31-40 – 0,5 kg
Sos sojowy Kikkoman – 15 ml
Dym Smokeland do różnego radzaju mięs i ryb – 10 ml
Cytryna – 1 szt.
Sos chili słodko-pikantny Aiko
Umyć krewetki, przyprawić sosem sojowym Kikkoman i dymem, pozostawić na około 1-2 godz. Następnie krewetki nadziać na drewniane szpilki do szaszłyka i pozostawić, aby się osuszyły. Osuszone krewetki włożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do piekarnika rozgrzanego do ok. 160 st. C na 5 min. Podawać jako przekąskę z sosem chili słodko-pikantnym Aiko, serwowanym w wydrążonej cytrynie.
Zobacz artykuł: Dymne menu – pierwsze przepisy
Zobacz przepis: Śledź z dymkiem
Zobacz przepis: Sałata grecka z podwędzaną fetą