Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wędzone udka

12.09.2017 | kategoria: Dania, Przepisy, Wędzenie

Wędzone udkaWędzone udka

Składniki:
– 6 udek z kurczaka
– 60g soli na 1 itr wody
Włoszczyzna:
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– ¼ małego selera
– por
– 3 liście laurowe
– 3 liście lubczyku
– 1 łyżeczka pieprzu
– Kilka ziaren ziela angielskiego

Wykonanie:
Udka myjemy i wkładamy do naczynia, zalewamy solanką tak by zakryła mięso. Odstawiamy do lodówki na 24h. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy włoszczyznę i przyprawy. Zagotowujemy do temperatury 80-90 stopni, wkładamy udka. Parzymy do osiągnięcia w środku udek temperatury 68 stopni. Wyjmujemy udka na kratkę w celu ostudzenia, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Udka wieszamy w przewiewnym miejscu w celu ocieknięcia. Włączamy wędzarnię ustawiamy temperaturę 50 stopni bez dymu i osuszamy około jedną godzinę. Podnosimy temperaturę do 60 stopni, włączamy dym i wędzimy udka 3-4 godziny do osiągnięcia złotej barwy.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama