Najnowsze Artykuły

Mięso i owoce – zgrany duet

Mięso i owoce – ...

17 listopada 2017
Dietetyczne białe mięso.

Dietetyczne białe mięso...

27 października 2017
Wędliny podrobowe

Wędliny podrobowe...

16 października 2017
Kuchnia czeska

Kuchnia czeska...

26 września 2017
Wołowina odczarowana

Wołowina odczarowana...

08 września 2017

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wędzone udka

12.09.2017 | kategoria: Dania, Przepisy, Wędzenie

Wędzone udkaWędzone udka

Składniki:
– 6 udek z kurczaka
– 60g soli na 1 itr wody
Włoszczyzna:
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– ¼ małego selera
– por
– 3 liście laurowe
– 3 liście lubczyku
– 1 łyżeczka pieprzu
– Kilka ziaren ziela angielskiego

Wykonanie:
Udka myjemy i wkładamy do naczynia, zalewamy solanką tak by zakryła mięso. Odstawiamy do lodówki na 24h. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy włoszczyznę i przyprawy. Zagotowujemy do temperatury 80-90 stopni, wkładamy udka. Parzymy do osiągnięcia w środku udek temperatury 68 stopni. Wyjmujemy udka na kratkę w celu ostudzenia, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Udka wieszamy w przewiewnym miejscu w celu ocieknięcia. Włączamy wędzarnię ustawiamy temperaturę 50 stopni bez dymu i osuszamy około jedną godzinę. Podnosimy temperaturę do 60 stopni, włączamy dym i wędzimy udka 3-4 godziny do osiągnięcia złotej barwy.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama