Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wędzone udka

12.09.2017 | kategoria: Dania, Przepisy, Wędzenie

Wędzone udkaWędzone udka

Składniki:
– 6 udek z kurczaka
– 60g soli na 1 itr wody
Włoszczyzna:
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– ¼ małego selera
– por
– 3 liście laurowe
– 3 liście lubczyku
– 1 łyżeczka pieprzu
– Kilka ziaren ziela angielskiego

Wykonanie:
Udka myjemy i wkładamy do naczynia, zalewamy solanką tak by zakryła mięso. Odstawiamy do lodówki na 24h. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy włoszczyznę i przyprawy. Zagotowujemy do temperatury 80-90 stopni, wkładamy udka. Parzymy do osiągnięcia w środku udek temperatury 68 stopni. Wyjmujemy udka na kratkę w celu ostudzenia, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Udka wieszamy w przewiewnym miejscu w celu ocieknięcia. Włączamy wędzarnię ustawiamy temperaturę 50 stopni bez dymu i osuszamy około jedną godzinę. Podnosimy temperaturę do 60 stopni, włączamy dym i wędzimy udka 3-4 godziny do osiągnięcia złotej barwy.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close