Składniki:
– 2 dzwonka z łososia
– 9 dag soli
– 1,5 litra wody
Wykonanie:
Do pojemnika wlewamy wodę, dodajemy sól, mieszkamy do rozpuszczenia. Oczyszczone płaty z łososia władamy do solanki. Wstawiamy do lodówki na 6 godzin. Do miski wlewamy ½ litra zimnej wody, dodajemy sól i mieszamy. Do garnka wlewamy ½ litra wody dodajemy ziele angielskie, cukier brązowy, pieprz czarny i liście laurowe, gotujemy przez chwilę. Przestudzony wywar z przyprawami dodajmy do wody z solą. Wyjmujemy rybę osuszamy ręcznikiem papierowym Do wędzarni wkładamy płaty łososia ustawiamy temperaturę na około 40 stopni bez dymu na około 30 minut. Podnosimy temperaturę do 58-60 stopni z dymem. Wędzimy około 4 godzin do uzyskania pomarańczowo złotej barwy łososia, a następnie podnosimy na 80 stopni i przez około 20 minut podpiekamy w wędzarni.