Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Weekend z grillem #1 [Chleby.Info]

29.04.2014 | kategoria: Artykuły, Grill, Grillowanie, Przepisy

Miło mi poinformować, że zaczynamy właśnie współpracę z portalem Dobra Kiełbasa. To idealne miejsce dla miłośników wszelkich domowych mięsnych wyrobów. Nie tylko kiełbas, raczej ogólnie mięs czy wędlin. Każdy mięsożerca znajdzie tam coś dla siebie. Jest tam cała masa ciekawych informacji i wskazówek, dla początkujących i zaawansowanych. A jak już poczytamy trochę i stwierdzimy, że jesteśmy już gotowi żeby samemu jakieś mięsiwo zrobić to możemy się od razu tam na miejscu zaopatrzyć w potrzebny sprzęt. Bo również sklep tam jest. A w nim dokładnie wszystko co potrzeba. I akcesoria, i przyprawy, i książki, i w ogóle wszystko co trzeba :)
 
Zatem, wracając do omawianej współpracy, będziemy w Madzią publikować przepisy korzystając z produktów od Dobrej Kiełbasy. Nie mamy dokładnie sprecyzowanej wizji, ale wstępny plan mówi, że będziemy to robić na dwa sposoby: po pierwsze właśnie otwieramy tytułowy cykl Weekend z grillem. Postaramy się w miarę cyklicznie (nie obiecam, że w każdy weekend), póki jest grillowy sezon, publikować takie combo: jakieś jedzonko z grilla, do tego jakieś pieczywo i jeszcze sałatka pasująca do całości. To znaczy sałatka nie zawsze będzie typową sałatką, dzisiaj na przykład będą to grillowane pomidory. Ale pomidory to roślina więc zalicza się do sałatek :) Tak samo zresztą jak pizza, przecież ma sos pomidorowy :)
A po drugie: będziemy co jakiś czas publikować przepisy na jakieś wędliny i tym podobne produkty, już nie koniecznie typowo grillowe.
 
Zatem w pierwszym wydaniu Weekendu z grillem zapraszamy na grillowane frykadelki, chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i grillowane pomidory.
 
A przepis na frykadelki można znaleźć w książce od Dobrej Kiełbasy: KLIK
 

FRYKADELKI:

 1 czerstwa bułeczka
1 cebula
świeża natka pietruszki
500 g mieszanego (wołowo-wieprzowego) mięsa mielonego
1 jajko
sól
pieprz
1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
olej
 
Bułkę namaczamy w letniej wodzie. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Natkę myjemy, suszymy i siekamy drobno. Bułkę odciskamy z wody i dodajemy do mięsa. Dodajemy też natkę, cebulę i jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i musztardą. Mokrymi dłońmi formujemy kotleciki o średnicy około 6 cm.
Arkusz folii aluminiowej smarujemy olejem i kładziemy na grillu. a na folii układamy nasze frykadelki. Grillujemy około 5 minut z każdej strony. Potem zdejmujemy folię i grillujemy frykadelki już bezpośrednio na grillu aż staną się chrupiące.

 

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI ZE S

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama